ITEMS-konferencia

2011-11-13
itemslogo

 

Az ITEMS budapesti szemináriuma*


Múzeumok és iskolák együttműködése:

 Jó és még jobb példák


Jó és még jobb példák címmel kerül megrendezésre november 25-én az ITEMS Projekt soros, budapesti konferenciája a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A meghívott előadók: Eperjesi Ágnes és Barna Beáta, Szabics Ágnes, Ruttkay Zsófia és German Kinga angol nyelvű prezentációi a különböző múzeumokban szerzett tapasztalataik alapján adnak bevezetőt a múzeumok és iskolák együttműködésének lehetséges formáiról. A 10 órakor kezdődő előadásokat Jean-Miguel Pire, az INHA vezetője által vezetett kerek asztal beszélgetés zárja.

 

A konferencián lehetőség nyílik személyesen is megismerni az ITEMS projekt európai résztvevőit, és naprakész információt szerezni az úttörő kezdeményezés állapotáról. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően progresszív és a középiskolai oktatás szempontjából kulcsfontosságú összefogásban Magyarország részvételét erősíti minden, hazai szakmai fórumról érkező javaslat, hozzászólás, észrevétel, ezért bátorítanánk az érdeklődőket, hogy használják ki ezt a különleges alkalmat, hogy hazai helyszínen kapcsolódjanak be a nemzetközi kutatási munkába. A nyilvános konferencián való részvételi szándékát kérjük előre jelezze az  itemsproject.leonardo@gmail.com email címen, további információért látogasson el az http://itemsproject.wordpress.com/ blogra.

Az ITEMS (Innovative Teaching for European Museum Strategies) egy Európai Uniós projekt, melynek célja, hogy innovatív módszerekkel, az új médiumok és az új technológiák bevonásával élénkítse a művészeti múzeumok és az iskolák közötti együttműködést, illetve a kölcsönös tapasztalatcsere révén alakítson ki interaktív oktatási és múzeumpedagógiai programokat a művészeti múzeumok számára. A projekt résztvevői európai országok, Franciaország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország és Portugália oktatási és múzeumi intézményeinek, szervezeteinek vezetői, oktatói, múzeumpedagógusai és diákjai. Az ITEMS tagjai, kapcsolódva a Leonardo da Vinci The Lifelong Learning / Egész életen át tartó tanulás programhoz elsődlegesen felméréseket végeznek a jelenlegi múzeumi – oktatási – technológiai állapotokról, kutatásokat végeznek, illetve programterveket készítenek a lehetséges fejlesztésekhez, majd eredményeiket és tapasztalataikat nemzetközi konferenciákon vitatják meg.

Az ITEMS program résztvevőinek hosszú távú célkitűzése, hogy a művészeti múzeumok az innovatív technológiák bevonásával, az oktatás helyszíneként

– a tudás megszerzésének,

– a nevelési programoknak,

– a személyiség- és készségfejlesztésnek,

– a kulturális élményszerzésnek

tevékeny és izgalmas színterévé váljanak.

 

A rendezvény szervezői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és hallgatói:

Illés Anikó, Gellér Judit, Miriszlai Boglárka, Pető Anna Ildikó


A konferencia programja letölthető itt.


*Külön köszönet a szakmai együttműködésért a Ludwig Múzeumnak.